diumenge, 3 de gener del 2016

Ateneu Pere Mascaró. Activitats i Recursos



L’Ateneu Pere Mascaró

Tal com diu el seu web, a la secció “L’Ateneu/Qui som?”, en escrit del 6 de febrer de 2011, l’Ateneu Pere Mascaró és una organització sense ànim de lucre que té com a objectius:

1 Ciències polítiques i socials: La promoció, el foment i l’aprofundiment en l’estudi i recerca de les ciències polítiques i socials.
2 Drets humans: La promoció d’accions i projectes de defensa dels drets humans, foment de la cooperació al desenvolupament, promoció de l’acció social i política transformadora, dels drets del immigrants i de les persones amb discapacitats.
3 Ecologisme, democràcia, educació i cultura: La defensa dels valors de l’ecologisme, promoció dels principis democràtics, foment de la tolerància i solidaritat entre els pobles i defensa dels drets educatius i culturals.
4 Memòria històrica: El foment de la investigació i l’estudi sobre la recuperació de la memòria històrica.
5 Igualtat de gènere: La promoció dels valors de la igualtat de gènere.

Per a assolir aquests objectius proposa les següents activitats:

1 Crear un espai transversal de reflexió, anàlisi, sensibilització, participació i transmissió de coneixement de la realitat social i política.
2 Fomentar l’empodarament del teixit social i fomentar el treball en xarxa per a la transformació i el canvi de model socioeconòmic. 
3 Generar la reflexió i difusió d’idees i pensament alternatiu ja sigui en el camp econòmic, social, polític o cultural.
Res com el seu web per a conèixer i gaudir de la seva estructura i recursos. A la portada veurem les distintes seccions de que consta, un bàner amb les novetats més recents o activitats més immediates i la relació de la totalitat d’articles, des del més recent al més antic.
Les seccions són Portada, L’Ateneu, Activitats, Documents, l’Altra Mirada (revista mensual) i Enllaços. Al paràgraf anterior ja hem exposat el contingut de la Portada.
L’Ateneu (http://ateneuperemascaro.org/l-ateneu) compren: Per què ens deim “Pere Mascaró” (unes pinzellades de Pere Mascaró), Qui som, Documentació interna i Inscriure’s a l’Ateneu.
Activitats (http://ateneuperemascaro.org/activitats) presenta una relació exhaustiva de les activitats realitzades.
Documents (http://ateneuperemascaro.org/documents) compren els Papers de l’Ateneu, Documents recomanats i Articles d’opinió.
A L’Altra Mirada (http://ateneuperemascaro.org/l-altra-mirada) ens presenta la revista mensual i ens presenta un enllaç al web propi de la revista (http://laltramirada.cat) mensual molt interessant i recomanable.
La secció Enllaços (http://ateneuperemascaro.org/enllacos) enllaça amb els següents webs: Fiare, Fundació Nous Horitzons, Fideus - el portalet de Mallorca, Institut Triangle de Mar Blava, Obra Cultural Balear, Plataforma NO al TTIP, Renda Bàsica a les Illes Balears.
Alguns llibres i documents molt interessants són:
El Trencaclosques espanyol, una lectura des de la perifèria (Reflexions després dels resultats de les eleccions municipals i autonòmiques de 2015). Llibre de Josep Valero González.
Pla estratègic de la fundació Ateneu Pere Mascaró.

Crisi econòmica, mercat de treball i benestar social.El cas de les Illes Balears (llibre molt interessant de Ferran Navinés, Antònia Puiggros i Maria del Mar Ribas)

http://ateneuperemascaro.org/IMG/pdf/crisieconomicaib_lq_vweb-2.pdf

Una proposta ecosocialista per un projecte alternatiu a Mallorca (llibre)

Diversidad sexual y derechos humanos: cinco desafíos de nuestro tiempo (Document d’Antoni Jesús Aguiló)

Un nou estat, una nova societat (llibre molt interessant no digitalitzat. Es pot adquirir a la seu de l’Ateneu).

5é Aniversari de l’Ateneu: Al començament d’aquest curs l’Ateneu ha celebrat el 5é aniversari de la seva fundació. Amb tal motiu, entre setembre i desembre de 2015, ha organitzat les següents activitats (algunes d’elles de forma conjunta amb altres entitats com és el cas de la Fundació Emili Darder i Memòria Històrica de Mallorca):

Jornades Mallorca devant el centralisme

Tertúlia: La llibertat d’Otegui, un repte per a la democràcia. A càrrec de Floren Aoiz, director de la Fundació Iratzar d’Euskadi

Edició del llibre “El Trencaclosques espanyol, una lectura des de la perifèria” que ja hem presentat en l’apartat de llibres (anterior) corresponent.

Taula redona: En col·laboració amb l’Associació Memòria de Mallorca i la revista Memòria antifranquista del Baix LLobregat, es presentà el número 15 d’aquesta publicació , monogràfic sobre el franquisme i la repressió posterior a les Illes Balears.

Debat: Manera com es pot iniciar un canvi de model econòmic per a les nostres illes.

Tertúlia sobre la Carta Encíclica del Papa Francesc Laudato si, una lectura des de la laïcitat.



Presentació pública de l’Inici del curs 2015-16 i presentació dels llibres “La opción reformista: entre el despostismo y la revolución Anthropos 2014” i “Capitalismo mutante” Icaria 2015 de  l’autor Andreu Piqueras, presentat pel professor d’Antropologia de la UIB Alexandre Miquel.

Primera activitat del curs 2015-16: Treball del secretariat permanent de l’Ateneu sobre el Full de Ruta del seu Pla Estratègic.



Si et vols inscriure a l'Ateneu (i si vols col·laborar):


02-01-2016

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada