dilluns, 8 de setembre del 2014

Felanitx i Es Port, inundacions del 6 de setembre de 1998


Les inundacions del llevant de 1989

Era divendres 1 de setembre de 1989 quan la meva sogra i jo, que estàvem a Can Garroví (Son Proenç de Felanitx), amb la resta de la família, vàrem decidir anar a fer gestions a Palma. Sols sortir en cotxe, ens vàrem trobar els camins de la finca convertits en petits torrents amb les seves cascades. Quan vàrem arribar prop de la sínia que hi ha al costat del camí de Son Proenç a Felanitx l'aigua, al camí, tenia més de mig metre d'altura. Els pocs cotxes que havíem intentat anar a Felanitx haguérem de fer maniobra i tornar al punt de sortida. 

Portocolom, 12 d'agost de 1989



Uns dies més tard, el 6 de setembre, a les 8.30 del matí, arribava, en la meva furgoneta Nissan Vanette, al Centre d'Aprenentatge de Son Ferriol, on els Equips del SOEV i els Multiprofessionals d'Educació Especial de Palma hi teniem la seu. Allà, Margalida Rosselló, coordinadora general del Partit "Els Verds" i parella psicopedagògica meva del SOEV me rebia: "Però Toni, què has sentit el que ha passat aquesta matinada pel nostre poble?" Vàrem pujar a la furgoneta i, amb una companya dels EEMMEE, ens vàrem encaminar cap a Felanitx i Es Port. El que vàrem veure era esperpèntic, el carrer de Santueri, continuació de la carretera cap a Cas Concos, era un riu de fang on homes i dones treien fang de ca seva cap al carrer, les parets del cementeri havien caigudes (algú ens va contar que alguns morts havien navegat varis desenes de metres dins les seves barquetes fugint de tan immòbil lloc. De Felanitx a Es Port, una Odissea, alguns trams de la carretera havien perdut més de la meitat de la seva amplada, quedant just la suficient per a passar un cotxe anant vius a no posar la roda damunt el buit. Si ens topàvem amb un altre cotxe en direcció contràri a esperàvem el torn per a poder passar el tram estret. Algú ens va contar que algunes persones a qui els havia agafat la torrentada havien baixat dels seus cotxes, s'havien llevat els texans que duien posats i entre varis, havien fet un llarg lligam amb el que s'havien lligat a un arbre, per a no ser arrastrats. Els que si havien estat arrastrats, en alguns casos fins i tot quilometres, eren porcs i ovelles, i fins i tot alguna vaca, de distintes finques. La palla i el fems de la vacaria de Can Alou, juntament amb tones de terra havien arribat fins a la mar d'Es Port, que va romandre tèrbola varis estius després de la feta. Al torrent de Es Corso la torrentada havia ocasionat la mort de tres persones. L'aigua del mar havia inundat tot el Camp Roig que era una continuació d'Es Port. Poc a poc, sense veure la carretera, prenent, com a referent, els tamarells dels seus costats, vàrem travessar cap al Bavo i Arenal. A Es Bavo, on vivia la família de Margalida, ens vàrem aturar a parlar amb la seva mare i germana. Després vàrem tornar cap a Palma, a la feina. De tot això els diaris se'n varen fer ressò i nosaltres vàrem filmar un vídeo de part dels resultats (no sé si el trobaria i si el trobàs no sé si seria editable). 

Feia menys d'un mes que havia fet el vídeo de la portada d’aquest escrit. Érem 25 anys més joves que ara. I aquest era un desastre natural, no un políticament provocat, al menys directament.

Les aus que no aprenen a créixer i a volar són víctimes dels rapinyaires. 

Les inundacions del 6 de setembre de 1989:

Perlas y Cuevas Setembre de 1989

Antoni Ramis Caldentey
Psicòleg humanista social




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada