diumenge, 26 de febrer del 2012

Noltros podem superar la crisi com ho fa Islandia


Islàndia supera la crisi: triplicarà el seu creixement el 2012
.
Serem capaços nosaltres de fer el mateix?
Rebut, per correu electrònic, de Toña Serra.
Islàndia triplicarà el seu creixement el 2012 després empresonar polítics i banquers. Xavier Moret

Islàndia va aconseguir acabar amb un govern corrupte i paràsit. Va tancar als responsables de la crisi financera a la presó. Va començar a redactar una nova Constitució feta per ells i per a ells. I avui, gràcies a la mobilització, serà el país més pròsper d'un occident sotmès a una tenaç crisi del deute. És la ciutadania islandesa, la revolta el 2008 va ser silenciada a Europa per por que molts prenguessin nota. Però ho van aconseguir, gràcies a la força de tota una nació, el que va començar sent crisi es va convertir en oportunitat. Una oportunitat que els moviments altermundistes han observat amb atenció i l'han posat com a model realista a seguir.
.
Des d'En Positiu, considerem que la història d'Islàndia és una de les més bones notícies dels temps que corren. Sobretot després de saber que segons les previsions de la Comissió Europea, aquest país del nord atlàntic, tancarà el 2011 amb un creixement del 2,1% i que el 2012, aquest creixement serà del 1,5%, una xifra que supera el triple que la dels països de la zona euro. La tendència al creixement augmentarà fins i tot el 2013, quan està previst que arribi al 2,7%. Els analistes asseveren que l'economia islandesa continua mostrant símptomes de desequilibri. I que la incertesa segueix present en els mercats. No obstant això, ha tornat a generar ocupació i el deute públic ha anat disminuint de forma palpable.
.
Aquest petit país del perifèric àrtic va rebutjar rescatar els bancs. Els va deixar caure i va aplicar la justícia sobre els qui havien provocat certs daltabaixos i excessos financers. Els matisos de la història islandesa dels últims anys són múltiples. Tot i transcendir part dels resultats que tot el moviment social ha aconseguit, poc s'ha parlat de l'esforç que aquest poble ha realitzat. Del límit que van arribar amb la crisi i de les múltiples batalles que encara estan per resoldre. No obstant això, el que és digne d'esment és la història que parla d'un poble capaç de començar a escriure el seu propi futur, sense quedar a mercè del que es decideixi en despatxos allunyats de la realitat ciutadana. I encara que segueix existint forats per omplir i foscos per il·luminar.
.
La revolta islandesa no ha causat altres víctimes que els polítics i els homes de finances. No ha abocat cap gota de sang. No ha estat tan cridanera com les de la Primavera Àrab. Ni tan sols ha tingut rastre de mediàtica, ja que els mitjans han passat per sobre de puntetes. No obstant, ha aconseguit els seus objectius de forma neta i exemplar.
.
Ara per ara, si s'escau bé pot ser el camí il·lustratiu dels indignats espanyols, dels moviments de Occupy Wall Street i dels que exigeixen justícia social i justícia econòmica a tot el món.
.
I aquí com ho han aconseguit...? A la presó amb tots...
.
La gran majoria de la població occidental somia des de 2008 amb dir "no" als bancs, però ningú s'ha atrevit a fer-ho. Ningú, llevat dels islandesos, que han portat a terme una revolució pacífica que ha aconseguit no només tombar un govern i redactar una nova constitució, sinó empresonar els responsables de la debacle econòmica del país.
.
La setmana passada van ser detingudes 9 persones a Londres i en Reykjavík (capital d'Islàndia) per les seves responsabilitat en el col·lapse financer d'Islàndia el 2008, una profunda crisi que va esdevenir en una reacció ciutadana sense precedents que va canviar el rumb del país.
.
Ha estat la revolució sense armes d'Islàndia, el país que acull la democràcia més antiga del món (des de l'any 930), i els ciutadans han aconseguit canviar a base de manifestacions i cassolades. I per què la resta dels països occidentals ni tan sols s'ha assabentat?
.
La pressió ciutadana islandesa ha aconseguit no només tombar un govern, sinó redactar una nova constitució (en procés) i ficar a la presó als banquers responsables de la crisi del país. Com se sol dir, si es demanen les coses amb educació és molt més fàcil aconseguir-les.
.
Aquest silenciós procés revolucionari té el seu origen el 2008, quan el govern islandès va decidir nacionalitzar els tres principals bancs, el Landsbanki el Kaupthing i el Glitnir, els clients eren principalment anglesos, nord-americans i americans.
.
Després de l'entrada de l'Estat en el capital la moneda oficial (krona), es desplomava i la borsa suspenia la seva activitat després d'un enfonsament del 76%. Islàndia entrava en fallida i per salvar la situació, el Fons Monetari Internacional (FMI) injectava 2.100 milions de dòlars i els països nòrdics ajudaven amb altres 2.500 milions.
.
Les grans petites victòries de la gent del carrer
.
Mentre bancs i autoritats locals i estrangeres buscaven a la desesperada solucions econòmiques, el poble islandès va sortir al carrer i amb els seus insistents manifestacions diàries davant del parlament de Reykjavík va provocar la dimissió del primer ministre, el conservador Geir H. Haarden, i de tot el seu govern en bloc.
.
Els ciutadans exigien, a més, que es convocaran eleccions anticipades, i ho van aconseguir. A l'abril va sortir elegit per votació un govern de coalició format per l'Aliança Social-demòcrata i el Moviment d'Esquerra Verda, encapçalat per una nova Primera Ministra, Jóhanna Sigurðardóttir.
.
Durant tot el 2009 l'economia islandesa va continuar en situació precària (tancaria l'any amb una caiguda del 7% del PIB) però, malgrat això, el Parlament va proposar la devolució del deute a Gran Bretanya i Holanda mitjançant el pagament de 3.500 milions de euros, una suma que havien de pagar totes les famílies islandeses mensualment durant 15 anys al 5,5% d'interès.
.
La mesura va provocar de nou la ira dels islandesos, que van tornar a prendre els carrers exigint que, almenys, aquesta decisió fos sotmesa a referèndum. Una altra nova petita gran victòria de les protestes al carrer: el març de 2010 se celebrava aquesta votació i un aclaparador 93% de la població es negava a retornar el deute, si més no en aquestes condicions.
.
Amb això van aconseguir que els creditors es repensaran l'acord i el millorés, oferint els interessos al 3% i el pagament a 37 anys. Ni tan sols això ha estat suficient, el president actual, en veure que el Parlament aprovava aquest acord per un marge molt estret, va decidir el mes passat no sancionar-i cridar de nou als islandesos a votar en referèndum perquè siguin ells els que tinguin la última paraula.
.
Els banquers fugen atemorits
.
Tornant a la tensa situació del 2010, mentre els islandesos es negaven a pagar un deute que havien contret els taurons financers sense preguntar-los, el Govern de coalició havia iniciat una investigació per dirimir jurídicament les responsabilitats de la fatal crisi econòmica i ja s'havia detingut diversos banquers i alts executius estretament relacionats amb les operacions de risc.
.
La Interpol, per la seva banda, havia dictat una ordre internacional d'arrest contra l'expresident del Parlament, Sigurdur Einarsson. Aquesta situació va fer que banquers i executius, atemorits, abandonessin el país en massa.
.
En aquest context de crisi, es va triar una assemblea per redactar una nova constitució que recollís les lliçons apreses i que substituís l'actual, inspirada en la constitució danesa.
.
Per a això, en comptes de cridar a experts i polítics, Islàndia ha decidit recórrer directament al poble, sobirà, al cap ia la fi, de les lleis. Més de 500 islandesos es van presentar candidats per participar en aquest exercici de democràcia directa i redactar la constitució, dels quals van ser elegits 25 ciutadans sense filiació política entre els que hi ha advocats, estudiants, periodistes, grangers, representants sindicals...
.
Entre altres novetats, aquesta constitució està cridada a protegir com cap altra les llibertats d'informació i d'expressió amb l'anomenada Iniciativa Islandesa Moderna per a Mitjans de Comunicació, un projecte de llei que pretén fer del país un refugi segur per al periodisme d'investigació i la llibertat d'informació on es protegeixin fonts, periodistes i proveïdors d'Internet que allotgin informació periodística.
.
Serà el poble, per una vegada, el que decideixi sobre el futur del país mentre banquers i polítics assisteixin (alguns des de la presó) a la transformació d'una nació, però des de la barrera.
.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada