dilluns, 28 de març del 2011

Ple municipal de Palma de 28-03-2011


Rebut, per correu electrònic, de Tony Mateu (Uetam):

Sra. Batlessa, senyors i senyores Regidors:

El 3 de novembre de 2010 la batlessa de Palma va signar a favor de la candidatura de la Serra de Tramuntana com a Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO. A l’acte va destacar el seu valor paisatgístic que “hem de compartir i preservar per a les pròximes generacions” i va recordar que hi ha un acord del plenari d’aquest consistori de suport a la candidatura.
Mentre la batlessa firmava a favor de la Serra de Tramuntana, Endesa Gas ja havia presentat el projecte del gasoducte Son Reus – Andratx, un tram travessa el coll de Can Mallol-Ses Rotgetes, una Àrea d’Alt Nivell de Protecció, la màxima categoria que atorga la legislació autonòmica als espais naturals Can Mallol es troba al terme municipal de Palma i forma part de la Serra de Tramuntana. El Pla Territorial prohibeix el pas d’una infraestructura d’aquestes dimensions. També passa pràcticament per damunt de l’avenc d’en Corbera, de gran valor geològic i etnològic, la coneixença del qual es remunta a l’edat mitjana.
A més a més, el projecte d’Endesa Gas discórrer durant quasi 3 quilòmetres pel llit de sa Riera en direcció a la Falca Verda, cosa que hipotecarà la construcció futura d’un gran parc.
El traçat d’Endesa Gas constitueix un exemple de desordre territorial greu que cal evitar, ja que es basa en la consideració que el sòl rústic pot acollir infraestructures com un gasoducte què, per coherència amb la seva destinació per a usos urbans, haurien de discórrer per sòl urbà o aferrades a altres infraestructres territorials ja existents, com ara les carreteres.
Per que ens mou la conservació del territori, l’Associació de Veïns ha elaborat un escrit d’al·legacions al tram del gasoducte que travessa Son Anglada, Son Roca, Son Sígala, Son Rapinya i Establiments. Ara i aquí demanem a l’Ajuntament de Palma que actuï amb criteris proteccionistes, coherents i profitosos per a la ciutat i l’illa de Mallorca. La defensa del territori ha de correspondre a totes les administracions.
El traçat que nosaltres proposem és més curt, més lògic, no lesiona el patrimoni natural, o històric, no entra gaire dins finques privades i no passa prop de cap escola, tot aprofitant els vials existents per a les canalitzacions. En nom de molta gent sol·licitaem que, en comptes de travessar de banda a banda Establiments, el gasoducte baixi per la carretera de Valldemossa i continuí paral·lel ament a l’autopista de Ponent en direcció a Andratx. Moltes de firmes de veïns i declaracions als mitjans de comunicació avalen la nostra reivindicació.
El projecte d’ENDESA incorre en irregularitats i mancances. No presenta cap altre alternativa, quan és obligatori fer-ho. No inclou un estudi rigorós de l’impacte ambiental, no contempla els costos de reposició, no respecta restes de gran valor històric i etnogràfic per a tota la ciutat de Palma.
Perquè defensem el progrés defensem el territori. Sabem que una infraestructura com aquesta pot beneficar milers de persones i empreses. Ara bé, ni ENDESA ni les administracions públiques po-den mirar cap una altra banda quan es lesiona el patrimoni de tots.
Si avui l’Ajuntament de Palma diu no al traçat d’Endesa Gas i fa les passes necessàries per aturar el traçat, serà com si la batlessa de Palma tornàs a firmar al llibre d’honor de la candidatura de la Serra de Tramuntana com a Patrimoni de la Humanitat.

Moltes gràcies.

ASSOCIACIÓ DE VEÏNS D'ESTABLIMENTS
Plaça de la Immaculada, 3. Establiments · 07010 Palma · Illes Balears

.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada