diumenge, 20 de juny del 2010

José Saramago, l’humà


José Saramago, l’humà
Molts el coneixen per la seva obra, coneixen a José Saramago, l'escriptor o el literat. I és normal que així sigui. No en va ha estat premi Nobel de literatura. No obstant això, més important encara que el seu art literari, per a mi, per a nosaltres, és la seva important humanitat. En un temps en què els interessos capitalistes prevalen, amb molta diferència, sobre els humans i socials, ell era un exemple d'humanitat. Els que el coneixien en persona, encara que fos d'una sola vegada, expliquen el interessat, comunicatiu i afectuós que estava amb ells, com si fossin amics de tota la vida. "Curiós com un nen" sempre s'interessava per la gent i "les coses" dels llocs que visitava, com Mallorca i Menorca. En les passades "Converses de Formentor" (setembre de 2009) havia de ser el participant més estimat. En l'últim moment va excusar la seva assistència per problemes de salut, però va assegurar que estaria en la pròxima edició: Segur que estarà en els cors de tots els que participen el proper setembre.
És significatiu observar la coincidència d'idees, objectius i comportaments que comparteix amb la nostra AHC:
- Sempre ha prioritzat el factor humà sobre els interessos econòmics.
- Ha estat valent en expressar el que pensava i sentia sense sotmetre's als convencionalismes religiosos o polítics i econòmics.
- Mentre el nostre govern observa obediència i se sotmet al control davant les peticions del president EUA, José Saramago es va dirigir a Barack Obama i li va demanar acabar amb les vergonyes de Guantánamo i el bloqueig il·legal a Cuba, encara que, comunista convençut quan ja ningú reivindica tal condició, es va distanciar del règim cubà després que aquest arrestàs 75 dissidents el 2003. No cal dir que Barack Obama no li ha fet cas, encara que, si més no la primera de les reivindicacions, anava en el seu programa electoral.
- Ha estat una persona molt compromesa amb la política social la qual cosa l'ha convertit en un símbol humà contra la globalització econòmica.
- Ha criticat amb duresa, com es mereix, el comportament d'Israel respecte a Palestina. Ha arribat a comparar, a gran disgust i protesta israelià, la política d'Israel en els territoris ocupats amb els camps d'extermini nazis. Tampoc va agradar al Vaticà, ni en el si de l'Església més tradicional, la seva novel·la "L'evangeli segons Jesucrist" a la que presenta un Jesucrist exclusivament humà (i no diví).
- És una persona de fermes conviccions que sempre ha volgut estar amb els que pateixen i en contra dels que fan patir (A AHC afirmem que estem en contra de totes i cadascuna de les agressions i violències, vinguin d'on vinguin, i que cap és justificable).
- "És hora de cridar, perquè si ens deixem portar pels poders que ens governen ens mereixem el que tenim", va dir fa uns anys en unes jornades de la fundació Santillana.
- La seva dona, la traductora espanyola Pilar del Río, va dir d'ell que "és un home d'una sola paraula, d'una sola peça".
Per això avui, nosaltres, encara que ell és un gran escriptor, ens quedam amb l'home, la persona, la seva humanitat, el seu exemple (una llum brillant en la tenebra del món capitalista egoista i autodestructor actual): José Saramago, l'humà.

http://www.diariodemallorca.es/sociedad-cultura/2010/06/19/disidente-falto-formentor/580211.html

.

Ver el escrito en castellano:
.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada